Kategoriat
Yleinen

Perheet luontoretkellä Pirkkolassa

Perhe luontoretkellä
Perhe luontoretkellä Pirkkolassa Kuva: Maija Hakanen

Metsäseikkailu Helsingin Keskuspuistossa –  pelastetaan Pirkkolan metsät – lapsille. ”Suojelemalla luontoa, vaikkapa näitä sammalia, suojelemme lapsia. Perinnöksi pitää jättää elinkelpoinen maapallo”, toteaa Susanna Pitkänen, yksi tapahtuman järjestäjistä.

Kiertävän luontokoulu Naakan ja keskuspuistoryhmän järjestämälle perheretkelle osallistui lapsia, vanhempia ja isovanhempia Pirkkolasta, Metsälästä, Kivihaasta, Maunulasta ja Vallilasta. Seikkailuradan laati ympäristökasvattaja Milla Tuormaa.

Luontoa kannattaa tutkia myös läheltä. Luupilla voi seurata tarkemmin vaikkapa hyönteisten elämää.
Luupilla näkee lähelle ja muurahainenkin näyttää jättiläiseltä. Kuva: Maija Hakanen


Iloinen lapsijoukko kiipeili kalliolla, söi mustikoita ja seikkaili elämysradalla Pirkkolan metsässä. Tapahtuman osallistujat olivat yhtä mieltä lähiluonnon tärkeydestä lapsiperheille. Vanhemmat ja isovanhemmat kertoivat retkeilleensä tänä keväänä ja kesänä aiempaakin enemmän metsissä ja puistoissa lasten kanssa. Myös Pirkkolan kalliometsä on ahkerassa käytössä. Alueen päiväkodit retkeilevät Keskuspuistossa ja järjestävät metsäkerhoja.

Haagalainen Laugh and Learn päiväkoti käy lasten kanssa säännöllisesti retkellä nimenomaan rakentamisuhan alaisella metsätontilla. Päiväkoti on allekirjoittanut vetoomuksen siirtää liikuntahalli pois metsästä.


Kokemuksen mukaan lapset keksivät paljon tutkimista ja tekemistä metsässä ja kalliolla, kunhan heidät vaan päästää irti ja varaa aikaa oleiluun.  Luonnossa lapset saavat annoksen vastustuskykyä parantavaa kosketusta maahan. Luonnossa retkeilemällä alkaa jokaiselle kehittymään oma luontosuhde, ymmärrys ja kiinnostus.

Keskuspuistossa on myös marjapaikka, mm. mustikoita on ollut runsaasti.
Lapset popsivat mustikoita kilvan rastaiden kanssa Pirkkolan metsässä. Kuva: Maija Hakanen

Seikkailuradalle oli vapaan temmellyksen lisäksi koottu tehtäviä, joiden avulla luonto nähtiin uudesta näkökulmasta (peilien avulla), luovuuden lähteenä (eläinten muovaaminen luonnon materiaaleista) tai aistien herkistäjänä (silmät sidottuna tunnustellen eteneminen). Paljon muutakin ehdittiin touhuta tapahtuman aikana. Ympäristökasvatusta on mm. sellaisten tilanteiden järjestäminen, jossa on mahdollista kokea elämyksiä ja kartuttaa tietoja ja taitoja luonnosta. Päiväkodit, koulut ja yhdistykset järjestävät tavoitteellista ympäristökasvatusta Keskuspuistossa.

Keskuspuisto vilisee elämää, kiikarit auttavat seuraamaan eläimiä pidemmänkin matkan päästä.
Kiikareilla katsominen oli hauskaa Pirkkolan metsässä. Kuva: Maija Hakanen


Vanhempien viesti kaikille kaupunkien päättäjille on: Säästäkää lähimetsät tuleville sukupolville, älkää nakertako niitä rakentamisella. Leikkiympäristön valinta on selvä – mieluummin metsä, kuin rakennettu ympäristö.

Keskuspuistossa saisi olla hiemen enemmän hienovaraisia retkeilyrakenteita. Muutaman maapuu pitäisi latoa ristiin, niin niillä istuen voisi syödään eväitä. Ulkoilijoita on niin paljon, että kaupungin pitäisi pystyttää ulkohuusseja Keskuspuistoon. Sadepäivinä tai talviretkillä myös taukotupa, katos tai kota toimisi tukikohtana.


Susanna Pitkänen

Pystytätkö telttasi seuraavaksi Keskuspuistoon?


Keskuspuistoryhmä innostaa helsinkiläisiä lapsiperheitä osallistumaan ”Nuku yö ulkona” tapahtumaan 29.8.2020.

Keskuspuistossa yöpyjät käyttäkää #nukuyöulkona ja #keskuspuisto tunnisteita. Toiminta liittyy Pelastakaa Pirkkolan Metsät – kampanjaan. Lisätietoja bit.ly/pirkkola